W - wegetariańskie (bez mięsa, bez ryb, owoców morza, bez smalcu i żelatyny)
V - wegańskie(bez mięsa, bez produktów, których wytwarzanie wiąże się z eksploatacją
zwierząt, takich jak: nabiał (w tym jajka) oraz (zazwyczaj) miód),
BL - bez laktozy ( bez mleka, masła, śmietany, jogurtów, kefirów, serów, lodów ,sorbetów)
BG- bez glutenu (bez pszenicy- bez mąki pszennej)
Gluten zawierają :pieczywo -chyba, że jest pieczone przez specjalistycznego producenta,
naleśniki, kopytka, pierogi, bułki, panierki do mięs i ryb, warzywa smażone ,panierowane)
Nie zawierają glutenu: ryż biały i brązowy, makarony z mąk bezglutenowych, świeże
nieprzetworzone mięso, ryby, jaja ze znakiem przekreślonego kłosa, mleko, jogurt naturlany,
masło, olej, wszystkie warzywa, owoce)